tiistai 26. huhtikuuta 2016

Kuoriutuminen!

Laiton kolme viikkoa sitten omien kanojemme munia hautomakoneeseen. Eilen aamulla munista kuului piipitystä ja niiden pintaan alkoi ilmestyä säröjä. Eilen iltapäivällä kuoriutui kaksi ensimmäistä tipua, jotka saivat seuraa illan ja yön aikana.
Tässä munat ovat hautomakoneessa.

Yhdessä munassa on jo reikä...

...ja tämä terhakka yksilö ponnisti itsensä sen sisästä ulos.




Se sai aika pian seuraa, kun ensimmäinen kaveri kuoriutui.

Illalla yhden munan kuoressa istuskeli hieman erivärinen yksilö...

...joka pääsi hienosti kuorenpuolikkaasta ulos.
 Yön aikana oli tapahtunut pieni ihme: koneessa oli kuoriutunut vielä 13 tipua lisää.
Tälle kone näytti tänä aamuna. En uskaltanut avata kantta kuvaamisen ajaksi, sillä osa tipuista olisi saattanut päästä koneesta ulos hallitsemattomasti. Siirsin tiput heti lämpölampun alle tilavaan häkkiin, jossa ne pörhistyivät kunnolla.

Tässä on pari alle vuorokauden ikäistä yksilöä.
Tein tipujen kuoriutumisen kunniaksi keväisen, välimerellisen kasvisvoileipäkakun. Sen täytteessä on. mm tuoretta avokadoa ja tomaattia korianterilla maustettuna, munakoisotahnaa ja ripaus chiliä. Tarjosin kakkua tänään työpaikallani, ja hyvin maistui.


Sovelsin kakun teossa uudessa Maku-lehdessä julkaistua ohjetta.

sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Tilkkuja taas

Kuluneeseen viikkoon ei liittynyt mitään erityistä, ja siksi päivitykseni aiheena ovat tuttuun tapaan tämän viikon tilkkutyöt.

Valokuvapeittoa vein eteenpäin yhden blokin verran. Se on tässä:
Blokin aiheena on teepannu, jonka nokasta nousee höyryä.

Sitten ompelin taas kaksi osaa Sadan blokin peittoon pysyäkseni mukana peitontekotahdissa.


Tähän blokkiin olisi oikeasti kuulunut monimutkainen kirjontakuvio. Korvasin sen kauniilla kangaspalalla, jota en ollut tätä ennen raaskinut käyttää.



Tämä blokki on vähän erikoinen: se esittää mutkittelevaa mittanauhaa. Siihenkin tuli kirjontaa: kirjoin mittanauhaan tuumalukemat mallin mukaan mutta alaosaan tarkoitetun tekstin korvasin neulalla ja langalla.


Leivontakokeilunkin tein. Tein eilen churro-taikinan, joka sai tekeytyä yön yli jääkaapissa. Tänä aamuna sitten pursotin suoraan pussista tankoja öljyyn paistumaan. Pussiin leikkaamani reikä oli liian
iso, sillä churroista tuli makkaran paksuisia patukoita, vaikka niiden tulisi olla siroja tankoja. Erittäin hyviä nämä kyllä olivat. Ehkä hankin metallisen tyllan, jonka läpi voin jatkossa pursottaa churroja.

Tässä on valmiita Churroja sokeroituna.


Koirapojat tuijottavat samaan pisteeseen: lautasella tuoksuvaan churrokasaan. Molemmat saivat maistiaisia. Rukkaa hemmoteltiin peräti kolmella churrolla.



sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Viikon blokit

Tällä viikolla ompelin taas muutaman blokin ja huomasin, että minulla on työn alla peräti neljä vähitellen valmistuvaa tilkkupeittoa: Talvipeitto, Sadan blokin peitto, Puutarhapeitto ja uusimpana Valokuvia-peitto. Minulle taitaa sopia tällainen työskentelytapa: aina kun on aikaa ja halua, voin viedä jotain työtä vähän eteenpäin ilman paineita työn valmistumisesta.
Tässä ovat kuluneen viikon Sadan blokin peiton osat.

Tätä tähtitilkkua pakertaessa nousi melkein hiki pintaan, sillä se koostui niin pienistä osista. Asetin pyykkipojan tilkun viereen havainnollistamaan blokin kokoa, joka on 6,5`` x 6,5``.

Onneksi viikon toinen blokki oli paljon, paljon helpompi.

Tällä viikolla aloitin Fat Quarter Shopin ohjeella Snapshots-peiton. Peiton idea on minusta mukava: siihen tulee ikään kuin 12 valokuvaa, jotka kuvaavat iloisia asioita. Peiton ohjeistus on ollut saatavilla FQS:n sivuilla jo varmaan vuoden, ja ihastuin siihen jo silloin. Alkuvuodesta sitten kävi niin, että huomasin peiton tekoon tarkoitetun kangaspaketin 70 prosentin alennuksessa kyseisessä liikkeessä, jolloin se postikuluineenkin oli niin edullinen, etten voinut sitä olla tilaamatta.

Tässä on Valokuvia-peiton ensimmäinen osa, täytekakku...

...ja tässä toinen, ompelukone. Seuraava taitaa olla teekannu, ja sitten on vuorossa muistaakseni koiranpentu.

Nyt lähden ulos auringonpaisteeseen, ja illalla pääsen taas ratsastamaan.

sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Viikon pääasiat

Leivon mielelläni aamulla, sillä aika usein leivonnalla alkaneesta päivästä tulee hyvä. Harmi, että tämä on mahdollista vain viikonloppuisin. Tänä aamuna tein pitkästä aikaa munkkeja, ja ne olivat valmiita jo heti kahdeksan jälkeen.

Pyörittelin munkit paiston jälkeen kanelisokerissa. Syntyi ihana, vaikkakin epäterveellinen aamupala.

Paistoin munkit oikeastaan Rukkaa ajatellen. Ne ovat aina olleet sen herkkua. Rukka saikin aamupalaksi kaksi munkkirinkilää.

Viime viikolla opettelin minulle uutta tilkkutekniikkaa. Törmäsin siihen ommellessani Sadan blokin peiton tilkkuja. Tekniikan nimi on paper piecing, ja siinä käytetään ompelun apuvälineenä paperia, jolle tilkkuun syntyvän kuvion ääriviivat on piirretty. Pari ensimmäistä yritystä päätyi roskikseen, mutta sitten sain ahaa-elämyksen ja hahmotin, miten toimia. Tästä tekniikasta saatan oikeasti innostua.
Tässä on ensimmäinen paper piecing -tekniikalla tekemäni tilkku, joka on osa Sadan blokin peittoa.

Viime viikon toinen Sadan peiton blokki oli onneksi huomattavasti helpompi ja nopeampi tehdä.
Tämä taitaa olla jo 16. blokki.

Illalla oli vielä ratsastus tutulla vakiohevosella, Piirrolla. Oli hyvä tunti. Varsinkin laukka sujui pehmeästi.

Piirto tänään.

keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Huhtikuun kaitale

Kuluneen viikon aikana olen työstänyt Puutarhapeiton huhtikuun osuutta. Se oli minulle työläs, sillä olen aivan aloittelija aplikoinnissa. Sellaiseksi taidan jäädäkin, sillä tekniikka ei innosta minua yhtään. Onneksi kuitenkin sain peittoon kuuluvat kuviot tehtyä, ja tuloskin on riittävän hyvä. Peitto alkaa olla jo aika iso, ja siksi vein sen ulos terassille kuvattavaksi. Se kasvaa vielä touko- ja kesäkuun osuuksien verran. Pidän peiton olemuksesta jo nyt. Vaikka värejä on paljon, ne sointuvat toisiinsa kauniisti ja yllättävän tasapainoisesti.


project

Huhtikuun osuus on peiton tämänhetkinen uloin reunus kukkavarsineen.


project Tässä aplikaatiot näkyvät lähemmin...
 project
 ...samoin tässä. Kiinnitin ne tiheällä siksakilla.

sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Huhtikuun alkua

Aamut ovat valoisia, ja siksi on helppo herätä aikaisin, vaikkei näin viikonloppuna ole aikatauluja.
Eilen aamulla oli jo kuuden aikaan virkeä olo, ja paistoin kaikessa rauhassa sitruunalla maustettuja rahkalettuja. Niistä tuli  hedelmäkuutioiden kanssa ihana aamupala.

Tämä aamupala sopii hyvin kevääseen.

Viime viikon aikana käytin muutaman tunnin ompeluun ja sain taas sadan blokin peiton ajan tasalle.
Tässä tähtiblokissa oli aika näprääminen, sillä tähden osat ovat niin pieniä. Lopputulos kelpaa, vaikkeivät kaikki kulmat ihan tarkasti kohdalleen osuneetkaan.

Tämä lokki-aiheinen blokki vaati aplikointia, joka ei ole minulle tuttu eikä kyllä mieleinenkään työtapa. Toivottavasti aplikointia vaativia blokkeja olisi jatkossa mahdollisimman vähän.

Tänään illalla kävimme taas ratsastamassa. Yhdistelmä oli tuttu: tytär ja Elton sekä minä ja Piirto. Oli mukava tunti, jonka aikana harjoittelimme erityisesti sisään- ja ulospäin asettamista eri askellajeissa.

Piirto tänään