lauantai 31. lokakuuta 2015

Nyt on aika

En pidä marraskuusta, sillä se on yleensä liian pimeä ja märkä. Koetan muuttaa suhtautumistani miettimällä, mitä mukavaa vuoden pimeimpiin kuuluvana aikana voisi tehdä. Muistan, että vuosia sitten Kotiliedessä oli - saattaa olla vieläkin - "Nyt on aika" -lista kullekin kuukaudelle.
Minun listani marraskuun kynnyksellä voisi olla seuraava:

Nyt on aika...

...päästää ripaus Halloweenia pojan askartelujen kautta kotiin...





...sekä aloittaa lintujen talviruokinta ripustamalla talipalloja oksiin...





...ja ruokinta-automaatti omenapuuhun.



Nyt on aika...




...käyskennellä karvaisen kaverin kanssa pihalla...




...sekä huomata, että alppiruusuissa on hyvät merkit ensi kevään kukintaa ajatellen...





...ja että pieninä taimina lähimetsästä haetut männyt ovat kasvaneet lähes kolmimetrisiksi. 
Kymmenen vuoden päästä voin alkaa perustaa niiden siimekseen alppiruusunurkkaa.



Nyt on aika...



...suojata suojaamisen arvoiset kasvit, kuten tämä vähän surkean raasun oloinen hevoskastanja...




...ja löytää luovia suojaamisratkaisuja...


...pientä kesäkuussa istutettua tammen taimea varten. 

Lisäksi nyt on aika kokeilla jotain uutta ajankohtaan sopivaa leivonnaista, tässä tapauksessa luumu-kaneliruutuja Valion ohjeella.



Taikina oli mielenkiintoinen: siinä on mukana pannulla paahdettuja murskattuja mantelilastuja ja pieneksi paloiteltuja luumuja ja säilykekirsikoita sekä luumu-kanelirahkaa. Ja tietysti voita.


Kypsä pohja näyttää tältä.  
Hedelmäpalat erottuvat pieninä tummine sattumina. Pohja odottaa kuorrutusta, joiden tekeminen ei ole vahvinta aluettani.




Tällä kertaa kuorrutus (voita, tomusokeria, luumu-kanelirahkaa) onnistui hyvin eikä esim. imeytynyt pohjan uumeniin. Täytyy kyllä sanoa, että lopputulos on erittäin hyvä: mehevä ja herkullinen. Lisäksi luulen näiden säilyvän jääkaapissa hyvinä ainakin pari kolme päivää. Näitä teen varmasti jatkossakin.

tiistai 27. lokakuuta 2015

Hyvä ilta

Eilen kävin ratsastamassa. Piirto oli vireällä päällä. Siirtymät käynnistä laukkaan ja laukasta käyntiin sujuivat yllättävän hyvin. Nyt ovat vatsalihakset kipeänä, mikä on hyvä asia.

Piirto
Ratsastustunnin aikana ilta pimeni ja upea syvänkeltainen täysikuu nousi taivaalle.



Kuva ei tee oikeutta kuulle.

sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Talvipeitto etenee taas

Olen lipsunut talvipeitoksi nimeämäni Block of the Month -peiton ompeluaikataulusta, mutta viimein sain itseni ompelukoneen ääreen ja sain kolme puuttuvaa blokkia valmiiksi. Tässä erilaisia rakennuksia esittävät blokit tulevat, käänteisessä järjestyksessä tosin. Arkkitehtuuri on hyvin amerikkalaista.

Blokki 5: Kirjasto


Blokki 4: Postitoimisto


Blokki 3: Leipomo


 Sain peiton ensimmäisen rivin osat yhdistettyä. Kullekin riville tulee kolme rakennusta ja blokki, jossa on lumiukko ja kuusia. Lumiukoille ommellaan pienistä napeista silmät ja suu valmiin peiton tikkauksen jälkeen.
Ensimmäisellä rivillä ovat mummonmökki, kerrostalot ja leipomo.


perjantai 23. lokakuuta 2015

Pullaa

Viidesluokkalainen tulee kohta koulusta hyvän kaverin kanssa. Täällä kotona odottaa mukava yllätys: juuri leivotut voisilmäpullat ja kanelikierteet. Tuoreeseen, lämpimään pullaan liittyvät parhaat lapsuusajan maku- ja tuoksumuistoni. Ja kyllä, näitä saa syödä niin monta kuin jaksaa. Osaan jo ennakoida poikani kaverin kysymyksen.