maanantai 4. syyskuuta 2017

Syyskuun alkua

Syksyn tulo tuntuu tänä vuonna ihmeen mukavalta. Viikonloppuna tein monia tähän ajankohtaan sopivia asioita. Lauantaina lähdimme heti aamusta sieneen. Mukana oli uusi perheenjäsenemme Pate, josta minun pitäisi tehdä lähiaikoina oma postaus.


Pate (11 viikkoa) sieniretkellä



Saimme hyvän saaliin: kantarellejä, keltahaperoita ja haaparouskuja.

Kantarelleistä tein muun muassa piirakan.


 Lauantaina innostuin muutenkin taas leipomaan. Olin jo perjantaina sekoittanut leipätaikinaa varten juuren tekeytymään. Siihen tuli vettä, vehnäjauhoja ja pieni ripaus kuivahiivaa. Juuri vietti noin 16 tuntia huoneenlämmössä peitettynä, minka jälkeen lisäsin siihen vettä, vehnä- ja ruisjauhoja sekä kaurahiutaleita ja seesaminsiemeniä.
Taikinasta tuli kaksi rapeakuorista limppua...

...ja kaksi tällaista leipää, joiden pintaan tuli  ennen paistoa oliiviöljyä ja rouhittua merisuolaa. Leivät olivat erittäin hyviä. Nyt alan oikeasti oppia, miten hyvä leipä syntyy.


 Keittiökokeilut jatkuivat sunnuntaina. Hankin jokin aika sitten italialaisen pastakoneen, jotta voisin sillä veivata karjalanpiirakan kuoria. Kuitenkin teki mieleni kokeilla myös tuorepastaa. Taikina syntyi omien kanojen munista ja durumjauhosta. Sitten aloin veivaamaan koneella, ja tagliatellea syntyi yllättävän nopeasti.


Tässä on pitkiä tagliatellenauhoja pyyhkeen päällä odottamassa.

Samoin tässä.
 Puoliso valmisti hyvän kastikkeen, johon tuli kantarellejä ja pekonia sekä tietysti kermaa. Tuorepastaa ei tarvinnut keittää kuin noin kolme minuuttia.
Ruoka oli herkullinen, ja lauantaina leipomani leipä sopi täydellisesti lisukkeeksi.
Viinimarjojakin poimin viikonloppuna ja keitin mehua. Yhden mustaviinimarjapensaan marjoista sain neljä litraa mehua. Tällä viikolla pitäisi koettaa poimia vielä muutaman pensaan marjat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti