tiistai 28. kesäkuuta 2016

Makkaroita

Tänään kokeilimme jotain aivan uutta keittiössä: teimme itse makkaroita. Hankin alkukesästä keittiöapulaiseeni lihamyllyn, jolla olemme jauhaneet lihaa ja kalaa. Tänään kaupungissa käydessäni löysin laitteeseen sopivan makkarasuppilon ja kauppahallista luonnonsuolta, joten makkaranteko tuli mahdolliseksi.

Lihana käytimme seosta, johon jauhoimme rusakkoa (n. 30 %) ja possunniskaa (n. 70 %). Lisäsimme seokseen sipulia, valkosipulia sekä mausteita. Makkaratekoprosessissa meni aikaa n. 3 - 4 tuntia. Se kannatti näin sadepäivänä. Luulenpa, että jatkossa teemme useinkin itse makkaraa.

Tässä pursotamme makkaramassaa luonnonsuoleen. Tämä vaihe oli yllättävän helppo.

Makkarapötköä syntyi metrikaupalla (lihaa oli noin 3 kiloa).

Valmiin pötkön kierittelimme sopivan kokoisiksi annosmakkaroiksi.

Ensin keitimme makkaroita hiljalleen poreilevassa vedessä noin 20 minuuuttia.

Tämän jälkeen ripustimme makkarat savustustelineeseen, ja ne pääsivät joksikin aikaa savustuspönttöön.

Savustuspöntössä makkarat saivat väriä ja makua pintaan.

Näyttää hyvälle. Ja maku on aivan ihana. Nämä ovat lähes sataprosenttisesti pelkkää lihaa.


Makkaroiden savustuessa huomasin, että osa pioneista on auennut.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti