sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Puolitoista hyödytöntä tuntia päivässä

Luin Helsingin Sanomista torstaina kiinnostavan haastattelun, jossa JP Jakonen kehottaa käyttämään päivittäin vähintään puolitoista tuntia johonkin "hyödyttömään". Tämä johtaa hänen mukaansa stressin vähenemiseen.Pidin Jakosen ajatuksista ja huomasin, että tänä syksynä elämässäni on ollut lähes päivittäin hänen kuvilemaansa "hyödytöntä", mutta itselleni mieluista tekemistä.

Sekä eilen että tänään käytin koko aamupäivän leivän leipomiseen, vaikkei se juuri tuota ainakaan taloudellista hyötyä. Olen kuitenkin oikeasti innoissani, ja tuntuu, että tästä voi tulla jopa osa elämääni. Nyt kokeilin täysjyväleipää, jossa aineksina oli hiivaleipäjauhoja, kaurahiutaleita, ruisleseitä ja erilaisia siemeniä.
Tässä ovat tämän päivän leivät uunituoreina. Tätä tilannetta kuitenkin edelsi useita vaiheita.

Aloitin aamulla siitä, että laitoin "terveelliset" ainekset (kaurahiutaleet, ruisleseet, pellavan ja auringonkukan siemenet) tunniksi likoamaan kiehuvaan veteen.
Tässä kuvassa näkyy, kuinka hiutaleet, leseet ja siemenet ovat turvonneet ja imeneet nesteen itseensä.
 Seuraavaksi lisäsin taikinaan hiivaleipäjauhoa, kuivahiivaa, hunajaa ja oliiviöljyä ja jätin sen lepäämään puoleksi tunniksi liinan alle. Sitten vaivasin taikinaa pöydällä reilun viiden minuutin ajan, minkä jälkeen oli vuorossa tunnin mittainen kohotus. Tuon tunnin aikana kävin poikani kanssa Pokemon-kävelyllä.
Tällaiseksi taikina kohosi kävelylenkin aikana. Seuraavaksi muotoilin leivät ja kohotin niitä liinan alla vielä tunnin. Sitten uuniin paistumaan, ja lopputulos oli ilahduttava!

Ehkä ratsastamisenkin voisi lukea "hyödyttömiin" tekemisiin. Ainakaan siitä ei ole taloudellista hyötyä vaan pikemminkin se rasittaa taloudellisesti. Mutta, mutta...
...sain harjata Piirron ja vähän halatakin sitä ennen tunnin alkua...

...ja koin hetkellistä onnistumisen iloa, kun loiva kiemuraura laukassa sujui kolmannella yrityksellä hienosti.

Pari "hyödytöntä" puolitoistatuntista meni tilkkutyön parissa. Odotan jo iltaa, jolloin tulee ohjeistus seuraavaan blokkiin.
Nämä ovat Sadan blokin peiton tilkut 65 ja 66. Oikeanpuoleisessa karhuntassussa oli kova näprääminen.


Mitähän "hyödytöntä" huomenna tekisi?

1 kommentti:

  1. Luin saman jutun. Onhan se selvä, että kun saa tehdä jotain mieluista, niin tulee hyvälle tuulelle.

    VastaaPoista