lauantai 24. syyskuuta 2016

Syyskuu

Syyskuu on ollut mukava, ja tuntuu, että minulla on ollut aikaa tehdä kaikenlaista itseäni virkistävää. Pyrin päivittäin viettämään aikaa kanatarhan väen kanssa, sillä varmaan jo parin viikon päästä ne pitää siirtää talvikotiin.

Tiput (3 kanaa, 4 kukkoa) ovat parin kuukauden ikäisiä, ja tässä ne viettävät iltaa orrella. Kaneli ei enää juurikaan huolehdi niistä. Nopeasti käy emosta irrottautuminen kanojen maailmassa.

Tässä kurkistelee yksi huhtikuun lopulla kuoriutuneista kanoista. Nämä nuorikot ovat kohta viiden kuukauden ikäisiä, ja ne kaikki ovat alkaneet munia kauniita pieniä vaaleanruskeita munia.

Etuvasemmalla on nuori kukko, jolle en ole vielä saanut keksittyä nimeä. Huomaan vältteleväni tänä vuonna syntyneiden lintujen nimeämistä. Jotenkin kiintymys kasvaa nimen antamisen myötä. Todellisuus on kuitenkin välillä raaka: esimerkiksi tarpeettomsta kukoista pitää hankkiutua eroon.

Ratsastamassa olen käynyt säännöllisesti koko syyskuun. Useimmiten allani on ollut Piirto, mutta tällä viikolla ratsastin pitkästä aikaa Tatulla. Ei ollut ihan helppo tapaus, varsinkin kun olen nyt niin tottunut Piirtoon.
Tatulla on upea vaalea harja.


Viikonloppuisin yleensä leivon jotakin. Tänään tein leipää oikein kaikkien taiteen ja kemian sääntöjen mukaan, mikä kannatti. En ole varmaan koskaan ennen saanut lopputulokseksi yhtä ilmavaa ja rapeakuorista leipää. Olen tyytyväinen kokeiluuni. Ensi lauantaina uudestaan!

Käytin jauhoina vehnää (n. 2/3) ja ohraa (n. 1/3). Tässä taikina on ensimmäisen kohotuksen (1 tunti) jälkeen.

Ensimmäistä kohotusta seurasi esimuotoilu ja 20 minuutin lepo leivinliinan alla.

Levon jälkeen tein viimeistelymuotoilun, ja taikina sai kohota vielä tunnin verran.

Juuri ennen uuniin menoa vetäisin kohonneiden leipien pintaan viillot, jotka aukesivat kauniisti paiston aikana.


 Ompelukoneen ääreenkin olen ehtinyt sen verran, että Sadan blokin peitto etenee hyvin.

Tässä on kolme viimeisintä tilkkua.
Sain ommeltua myös pitkään suunnitelmissani pyörineen joogakassin. Tein siitä vetoketjullisen putkikassin, johon mahtuvat niin joogamatto kuin sukat ja tarvittaessa vielä jotain ylimääräistäkin.
Kokosin joogakassin pinnan tilkuista, jotka tikkasin tukihuopaan.

Sisällä on vetoketjullinen tasku, johon voi sujauttaa vaikkapa auton avaimet.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti