sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Kreikkalaistyylistä leivontaa

Tänä aamuna kokeilin ensimmäistä kertaa elämässäni kreikkalaisen filo-taikinan käyttöä. Ostin valmista pakastettua taikinaa ja annoin sen sulaa hitaasti. Sulamisen aikana valmistelin täytteet ja perehdyin netin avustuksella filon käsittelyyn. Se kun on läpikuultavan ohutta taikinaa, joka repeilee helposti kuivahtamaan päästessään.

Puolet taikina-arkeista käytin piiraaseen, jonka täytettä varten käytin pannulla tuoretta pinaattia, kesäkurpitsaraastetta ja mustia torvisieniä. Hieman jäähtyneeseen seokseen lisäsin lorauksen oliiviöljyä sekä kourallisen murennettua fetaa. Filo-arkkien käsittely sujui yllättävän hyvin, ja kunkin arkin voitelin aina kevyesti oliiviöljyllä. Suorakaiteen muotoiseksi tekemäni piiras onnistui hyvin.


Tässä on pala feta-kasvispiirasta. Filo-taikina paistuu ihanan lehteväksi, ja se on kevyttä, sillä siinä ei ole rasvaa.

Toisen puolen taikinasta leivoin rulliksi, joissa on täytteenä ryöpättyä lehtikaalia ja fetaa. Nämäkin onnistuivat yli odotusten.
Rullat ovat aika isoja; ajattelen, että yksi tällainen riittää lounasevääksi töihin.

Tässä näkyy lehtikaalitäytettä.
Olen iloinen uuden leivontatavan kokeilusta ja todennäköisesti haen jo ensi viikolla kaupasta lisää taikinaa. Ihanaa on ajatella näiden leivonnaisten myötä myös sitä, että jo puolentoista kuukauden päästä pääsemme eräälle Kykladien saariryhmän saarelle, jossa saa aitoja kreikkalaisia filo-leivonnaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti