sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Älyttömän hyvä kirja

Pitkästä aikaa kävi niin, että ahmin kirjan yhdeltä istumalta malttamatta pitää taukoa välissä. Kyseessä on ruotsalaisen Bea Uusman Naparetki (2013, suom. 2015). Teos oli koukuttava ja kiinnostava. Siinä kirjoittaja ruotii monenlaisen materiaalin avulla vuonna 1897 Pohjoisnavalle vetykaasupallolla pyrkineen kolmihenkisen retkikunnan traagista kohtaloa. Tapaus on kuulemma Ruotsissa hyvinkin tunnettu, mutta minä en ollut siitä aiemmin kuullut. Kadonneen retkikunnan kohtalo oli pitkään arvoitus, kunnes sen jäsenten ruumiit ja viimeinen leiripaikka löytyivät sattumalta vuonna 1930.

Tarinassahan on kaikki surullisesti päättyvän seikkailutarinan ainekset. Retkikunnan johtaja tuntuu luottavan kritiikittömästi silloiseen tekniikkaan, jonka avulla uskaltaa yltiöpäisesti, itsestään ehkä vähän liikaa luullen lähteä kohti kartoittamatonta seutua. Mukaan otettiin esim. kirjekyyhkyjä, joita ei kuitenkaan ollut koulutettu lentämään mihinkään tiettyyn paikkaan.

Eniten minua kosketti retkikunnan nuorimman (24 v) jäsenen tilanne. Hän oli juuri kihlautunut ja halusi olla mukana poikkeuksellisella retkellä ennen elämänsä suuren onnen alkamista. Tämä tyyppi mm. kirjoitti ahtojäiden keskellä kihlatulleen kirjeitä, jotka löytyivät sitten vasta 1930-luvulla, kun kihlattu oli jo lähes 60 vuotta ja naimisissa toisen kanssa.

Minua viehätti Uusman tapa käyttää pohdiskellen kaikkea retkeen liittyvää materiaalia. Hän hyödyntää leiripaikalta löytyneitä päiväkirjoja, kirjeitä ja säähavaintoja. Hän tekee päätelmiä jäljelle jääneiden varusteiden ja muonavaralistojen pohjalta. Kirjassa on jopa kuvia, jotka kehitettiin leiripaikalta löytyneen kameran sisällä olleesta filmistä. Hän rakentaa mielestäni uskottavan vision siitä, miksi miehet kuolivat, ja kumoaa kliseiset käsitykset, että he olisivat paleltuneet tai kuolleet nälkään.





Tämä oli hieno lukukokemus. Jotain tällaista voi syntyä, kun kirjoittaja käyttää 15 vuotta elämästään aiheeseen perehtymiseen.

Luku-urakan päätteeksi sain herkutella tyttären tekemällä mustikkakukolla. Kyllä oli hyvää!
Mustikkakukkoa ja vaniljajäätelöä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti