tiistai 30. kesäkuuta 2015

Talvikanalan suunnittelua

Piirsin tänään millimetripaperille ajatukseni siitä, miten pihassamme olevan kesähuoneen (n. 8m2) voisi muuttaa talviasuttavaksi kanalaksi. Tai piirustukseni hahmottelee sisätilan toimintojen järjestelyjä sen jälkeen, kun kesähuone on lämpöeristetty. Tuo eristäminen on tietenkin suurin ja haastavin työ. Jospa tämä ajatus kuitenkin lähtisi vähitellen toteutumaan.

Apuna suunnittelussa minulla oli Kirsti Hassisen erinomainen kirja Omat kanat, omat munat - pihakanalan perustaminen. Siinä esiteltävän pienen pihakanalan piirustuksia voi melkein suoraan soveltaa tapauksessamme käytäntöön.


Pienessä talvikanalassa olisi huoltotila, jossa on paikat rehulle, kuivikkeelle ja muulle tarpeelliselle. Verkkoseinä erottaisi huototilan kanojen osastosta, jossa on tietenkin pitkä nukkumaorsi, munintapesät ja hiekkakylpylaatikko. Takaseinälle tulisi tämänhetkisen kanatarhan takaterassille johtava luukku, jonka kautta kanat voisi päästää sopivalla säällä ulos.



Yksi vaihtoehto olisi koettaa löytää kohtuuhintainen eristetty, siirrettävä, ikkunallinen varastorakennus/jalasmökki, jonka sitten sisustaisi suunnilleen näin. Onneksi lokakuuhun on vielä aikaa. Silloin kanat pitää siirtää talvitiloihin. Toki voimme viedä ne taas appivanhemmille tuohon lähistölle, mutta mielelläni pitäisin ne Kotipihassa.





maanantai 29. kesäkuuta 2015

Käsitöitä

Viime viikolla tein jonkin verran käsitöitä.

Ompelin pari pussukkaa, tällä kertaa jäätelöpapereista. Pintamateriaalina on edelleen kristallimuovi.

Neuloin tyttärelle sukat langasta, joka jäi tähteeksi keväällä neulomastani huivista. 





Kävin kutomassa pellavakangasta.  Kudoin tätä kangasta reilu vuosi sitten kymmenen metriä ja nyt sain kudottavakseni loimen lopun (ehkä toiset 10 metriä), sillä eräs kudontapiiriläinen ei pystynyt omaa osuuttaan kutomaan. 





Ompelin puolison tablettia varten vettä kestävän (kristallimuovi) pehmustetun säilytyspussin. Tämä on hyvä ottaa mukaan veneeseen, jossa tabletin karttaohjelmat ovat kovassa käytössä.



sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Kukassa viikolla 26

Moni pihani kasvi on vielä nuppuvaiheessa, mutta kukintaakin on:



Iiris ja poimulehti. Taustalla olevat pionit aukeavat ehkä ensi viikolla.




Iiris ja itsestään huvinajan ympärille kylväytyneet niittykukat kuten päivänkakkara ja puna-ailakki. Hetkinen, Kanelihan siellä kukkien lomassa piileskelee.





Tässä ei kuki mikään mutta vesiheinäntorjuntajoukot ovat töissä. Annan kanatarhan väen kuopia kukkaistutuksissa, sillä suurimmaksi osaksi vaikutukset ovat hyviä: rikkaruohot vähenevät sekä  kasvualusta kuohkeutuu ja saa lannoitetta. Ei haittaa, jos jokunen koristekasvin alku häviää. Tällaista viidakon lakia voi olla hyvä soveltaa.




Rusokuusama


Pieni syreenipensas, joka kasvaa yllättävän hitaasti. Kukat ovat kauniit.




Valkoinen särkynytsydän, jota ritarinkannukset ahdistavat. Minun pitää siirtää tämä tikavampaan paikkaan ensi keväänä.



Rungollinen unkarinsyreeni


Rungollinen syreeni lähikuvassa



Kanatarhan väki saa edelleen ulkoilla vapaasti suurimman osan päivästä.


Kukkopojat eli Batman, Urho ja Aku. 


Kaneli on kaunotar

Vappu

Vappu ja Batman









torstai 25. kesäkuuta 2015

Satulan kanssa ja ilman

Kävin tänään ratsastamassa. Menin Ellillä, jonka selässä en aiemmin ole ollut.  Kylläpä oli ihana, kuunteleva ja keveä hevonen ratsastaa. Tykkään!
Elli on kaunis torinhevonen. Korvat sillä oli eteenpäin höröllään koko tunnin.
Viikko sitten ratsastin lempparillani Sällillä ilman satulaa. Nyt aion pitää reilun kuukauden mittausen ratsastustauon. Kaipaan täysin aikataulutonta elämää.

Sälli



tiistai 23. kesäkuuta 2015

Sadepäivä

Heti aamusta oli selvää, että tänään ollaan sateen takia sisällä. Päätin ommella pitkästä aikaa. Ensin kuitenkin pikahuolsin Berninani = irrotin pistolevyn, puhdistin pölyt ja nöyhdät sekä öljysin puolakotelon. Ai niin, ja vaihdoin uuden neulan sen kunniaksi, että olin päättänyt aloittaa tänään uuden tilkkupeiton.
Kone on hyvässä iskussa. Pikahuolto tekee ihmeitä. Ompelupöytäkin on yllättävän hyvässä järjestyksessä.

 Ennen juhannusta posti toi Fat Quarter Shopista tilaamani Designer Mystery Block of the Month
2015 -tilkkupeiton ensimmäisen blokin tarvikkeet. Saan tällaisen lähetyksen joka kuukausi vuoden
ajan, ja tilkkupeitto valmistuu vähitelle. Pidän tästä systeemistä. Blokki kuukaudessa on sopiva tahti:
en ahdistu tekemättömän työn ajatuksen kanssa ja ehdin aina jo odottaa seuraavaa blokkia. Hienoa on myös se, että lähetyksessä kangasta tulee reilusti, joten saan materiaalia muita töitä varten.




Tässä on ensimmäisen lähetyksen sisältö: ohjevihkonen ja kankaat. Pidän kankaiden sinisävyisestä värimaailmasta. Peiton pintaan pitäisi vähitellen rakentua talvinen kylä. Kokonaisuudesta tulee varmaan hieno.




Aloitin leikkaamalla blokin osat ja merkitsin ne pienillä aakkosnappuloilla. Eipähän tarvinnut ompeluvaiheessa arpoa, olenko yhdistämässä oikeankokoisia paloja. Tällaisten blokkien kokoaminen on millintarkkaa työtä.

Blokin osat ovat tässä odottamassa ompelua. 



Yläpuolella olevasta kuvasta näkyy, kuinka ruhtinaallisesti kankaita jäi tähteeksi, kun leikkasi palat suunnitelmallisesti. Laitoin isot jäännöspalat talteen myöhempää käyttöä varten.  Aivan pienet jäännöspalaset yhdistin jo tässä vaiheessa tilkkupinnaksi, jota voi hyödyntää, kun pussukoidenompeluinnistus iskee. Tämä oli minulle uusi oivallus: päätin ommella joka kuukausi 
jäännöspalapinnan. Kun niitä alkaa olla tarpeeksi, voi niistä tehtailla jotain mukavaa kuten vetoketjullisia pussukoita.




Tässä on ensimmäisen blokin tähteistä syntynyt tilkkupinta.



Blokki valmistui vähitellen päivän aikana. Tilkkutyö on opettanut minulle, kuinka tärkeää on tehdä kaikki pienetkin työn vaiheet kunnolla, jotta lopputulos olisi onnistunut. Tänään jaksoin olla erityisen huolellinen, mikä näkyy lopputuloksessa.

Valmis! Annan itselleni kiitettävän arvosanan. 


maanantai 22. kesäkuuta 2015

Mangojäätelöä


Tänään jatkoin jäätelökokeiluja. Hyvän perusjäätelömassan mittasuhteet ovat löytyneet, ja siksi on helppo muunnella. Nyt syntyi mangojäätelöä, jossa oli seuraavat ainekset:
   
2 oman kanatarhan munaa
vajaa desi sokeria (unohdin ostaa glukoosisiirappia)
2 dl kuohukermaa
rasia mangotuorejuustoa (Valion Viola)
2 dl maitoa

Jäädytysvaiheessa lorautin sekaan mangososetta. Kun siirsin jäätelön koneesta rasiaan, lisäsin vielä mangososetta raidoiksi jäätelömassa sekaan. Lopputulos oli oikein hyvä. Tätä teen toistekin.

Mangojäätelöä



sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Järvellä

Oli pitkästä aikaa lämmintä, tyyntä ja aurinkoista. Lähdimme veneellä järvelle. Oli kaunista ja mukavaa.




lauantai 20. kesäkuuta 2015

Juhannus

Juhannus on Kotipihassa yksi viikonvaihde muiden joukossa emmekä tee silloin mitään erityistä. Hyviä ruokia on kuitenkin valmistettu.
Juhannusaattona leivoin pitaleipäsiä Kinuskikissan ohjeella. Keittiöapulainen vaivasi helposti leivottavan taikinan.


Sitten tein kreikkalaista kasvisvuokaa (munakoisoa, kesäkurpitsaa, sipulia, tomaattia, perunaa, oliiviöljyä, tomaattipyrettä ja persiljaa). Tässä vuoka on menossa uusiin (200 astetta, noin tunti). Unohdin kuvata valmiin ruuan, mutta tämä oli erittäin hyvää.




Tänään eli juhannuspäivänä söimme ulkona (=terassillamme).  Lapset löysivät vanhan Puuha Pete -pöytäliinan, jonka levitimme terassin pöydälle. Tarjolla oli vihreää salaattia, tomaatti-mozzarellasalaattia, itse leivottuja pitaleipiä sekä...


...tsatsikia, wokkikasviksia ja puolison itse valmistamaa kebablihaa riisin kanssa. 



Jälkiruuaksi tein keittiöapulaisella jäätelöä. Kokeilin vähän uudenlaista raaka-aineyhdistelmää (3 munaa, loraus glukoosisiirappia, 2,5 dl kreikkalaista jugurttia, rasia Pirkka appelsiinituorejuustoa ja 2 dl maitoa). Jäädytysvaiheessa lisäsin jäätelömassaan mukaan juoksevaa hunajaa pieninä pisaroina ja rouhittuja pekaanipähkinöitä. Tuli älyttömän hyvää!





 Kanatarhassa on ollut juhannuspäivänä mukava meininki.



Kaikilla linnuilla tuntui olevan tekemistä.

Kukin kävi vuorollaan kylpemässä hortensian alle muodostuneessa kylpykuopassa.





Vuokko voisi osallistua vaikka Juhannusneito-kisaan; sen verran hyvin se osaa poseerata kameran edessä.


Esterikin tulee mielellään kuvattavaksi: selvää juhannusneitoainesta.







keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Kukassa viikolla 25

Uusia kukkia ei ole juurikaan auennut, kiitos ankean kesäsään. Jotain edistystä viime viikkoon verrattuna on kuitenkin tapahtunut kukinnan saralla.
Kiertelin pihalla illansuussa.


Violetti puistosyreeni kukkii...


...samoin valkea Tammelan kaunotar. Molemmat ovat vielä aika pieniä ja kukkaterttuja on vain muutamia.



Riippapihlajassa on hyvin kukkia...





...ja koristeomenapuu lopettelee upeaa kukintaansa.

Poimulehteä sade ja viileys ei näytä haittaavan.



Viileydessä on se hyvä puoli, että tulppaanit eivät lakastu nopeasti.

Tällainenkin tulppaani oli noussut maasta, vaikken muista valkeita tulppaaneita istuttaneeni.













perjantai 12. kesäkuuta 2015

Pieniä ilonaiheita...

...huomasin tänään useita:




1. Aamulla munitut munat, joita hakiessa ajattelin Aleksis Kiven Seitsemässä veljeksessä olevaa kohtaa, jossa muistaakseni Eero kuvaa jonkun olevan "lämmin ja puhdas kuin vasta munittu muna".



2. Huvimajan seinustalla viihtyvä alppikärhö


3. Täyteen kukkaan auennut rautatieomenapuu


4. Kivikossa kukkiva sammalleimu



5. Annos itse tehtyä jäätelöä, jossa käytin perusainesten (muna, glukoosisiirappi, kerma, maito) lisäksi appelsiinituorejuustoa ja turkinpippurirouhetta. Tätä herkkua valmistui nyt se kaksinkertainen annos eiliseen verrattuna.